Vetenskaplig artikel om tvärdisciplinär forskning i förskolans kontext

Publicerad av

Hösten 2018 publicerade forskarlaget jag tillhör en artikel, som handlar om utmaningarna med tvärdisciplinär forskning. Inom utbildningsvetenskap och förskoledidaktik har svensk forskning oftast varit praktiknära, småskalig och kvalitativ. Det finns en stark skepsis gentemot de metoder som används i interventionsstudier, bland annat ett starkt motstånd mot att mäta individuella förmågor hos barn.  Därför lade vi stor vikt på att gemensamt och explicit formulera våra etiska ställningstaganden, att ge tydlig, anpassad information till både barn, vårdnadshavare och pedagoger och vi poängterade också barnens möjlighet att själva fatta ett informerat beslut om att delta i forskningen eller inte.

Frankenberg, S. J., Taguchi, H. L., Gerholm, T., Bodén, L., Kallioinen, P., Kjällander, S., Palmer, A., & Tonér, S. (2018). Bidirectional collaborations in an intervention randomized controlled trial performed in the Swedish early childhood education contextJournal of Cognition and Development, 1-21. doi:10.1080/15248372.2018.152071

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s