Workshop 5-6 maj: praktiknära forskning i förskola/skola

Publicerad av

Arrangemanget är ett samarbete mellan Stockholm och Umeå universitet finansierat av Vetenskapsrådet. Syftet är att stärka relationerna mellan personalen i förskola/skola och forskare med olika disciplinär bakgrund (utbildningsvetenskap, psykologi, neurovetenskap) avseende det snabbt växande fältet pedagogisk neurovetenskap. Workshopen kommer vara möjlig att delta i både IRL och via länk.

Dag 1 fokuserar på betydelsen av individuella skillnader i sociala, kognitiva och socioemotionella förmågor för förskolebarns och elevers lärande, kognitiva och socioemotionella utveckling, relationer samt skolprestationer. Jag medverkar tillsammans med Carola Wiklund-Hörnqvist, Ulf Träff, Eric Pakulak, Laura Ferrer-Wreder och Bert Jonsson. Ämnet för min presentation är språkliga och exekutiva förmågor hos förskolebarn samt kopplingar till kön och socioekonomisk status.

Dag 2 tar sin utgångspunkt i praktiknära forskning och fokuserar på barnens, personalens och rektorernas erfarenheter av att vara deltagare och delaktiga i pedagogisk neurovetenskaplig forskning. Vilka är utmaningarna respektive möjligheterna? Vi får veta mer om bland annat Hällsboprojektet, dels i form av en studie om ordförrådsinlärning, dels ett praktiknära forskningssamarbete som inkluderade forskare, specialpedagoger, logopeder och rektorer.

Dessutom kommer Hillevi Lenz Taguchi, Anna Palmer, Dijana Barun och Linnea Bodén att prata om forskningsprojektet Hjärnvägar i förskolan, i vilket mitt avhandlingsprojekt ingick som en av flera delar.

Program och anmälan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s