Bokstart!

Publicerad av

Den 23-24 maj bjöd Kulturrådet in till Dela-dagar i Stockholm. Deltagarna kom från hela Sverige för att ta del av föreläsningar från inbjudna talare och för att dela med sig av sina erfarenheter kring olika Bokstartsprojekt . Jag är grön i Bokstartssammanhang men kommer från och med hösten 2019 att vara med i Bokstarts sakkunniggrupp, så Dela-dagarna var ett bra tillfälle att få lära mig mer om allt som pågår i det viktiga arbetet med att främja barns språkutveckling runt om i landet och att samtala och diskutera med bokstartare bland annat ifrån Region Skåne, Region Halland, Sundbyberg och Botkyrka kring möjligheter och utmaningar med Bokstart.

Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet. Syftet är att stimulera den tidiga språkutvecklingen. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola. Exakt hur projekten ser ut varierar över landet, men exempel på Bokstartsprojekt kan ni läsa om här:

Språkstart Halland

Bokstart bibliotek Botkyrka där det flerspråkiga biblioteket knackar på hemma hos familjer. De jobbar även med TAKK!

Bokstart i Västernorrland där man bland annat har kontaktat familjer på asylboenden

Taktila böcker med taktila bilder och punktskrift från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Foto: Signe Tonér

Du kan läsa mer på Bokstarts hemsida.

Där hittar du också informationsmaterial om barns språkutveckling och vad man kan göra för att utvecklingen. Informationen finns tillgänglig på flera olika språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s