Tidiga skillnader i barns språkliga och exekutiva funktioner hänger ihop med socioekonomisk bakgrund

Publicerad av

Ett av resultaten från mitt avhandlingsarbete var att det fanns skillnader i hur barnen klarade olika språkliga uppgifter samt uppgifter som kräver exekutiv förmåga (till exempel impulskontroll, arbetsminne och kognitiv flexibilitet) som kunde relateras till barnens socioekonomiska bakgrund, främst i form av föräldrarnas utbildningsnivå.

Kopplingen mellan socioekonomisk bakgrund och språklig och exekutiv förmåga innebär också att det finns skillnader mellan barn redan innan skolstart som förskolan i dagsläget inte förmår att kompensera för fullt ut, något som tidningen Förskolan lyfter i sin artikel om doktorsavhandingen.

https://www.lararen.se/forskolan/forskning/studie-barnen-med-samst-forutsattningar

Även förlaget Natur & Kultur, där jag har haft äran att ge ut boken TAKK – ett verktyg för ökad kommunikation uppmärksammar avhandlingen på Instagramkontot @nokforskola och passar förstås på att tipsa om sin utgivning med fokus just på språkutveckling.

Bilder från Instagram, @nokforskola

Mer om sambanden mellan språk, exekutiv förmåga och socioekonomisk bakgrund kan ni läsa i ett tidigare inlägg, där finns också länk till forskningsartikeln (open access):

Kopplingar mellan språk och uppmärksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s